Tunnelmia vaihdon alusta

Nyt vaihtoa on takana noin kaksi viikkoa, vaikkakin varsinaisesti koulu alkoi vasta viikko sitten maanantaina. Opiskelen täällä kahden periodin ajan, yhteensä kolme kurssia. Kuluneen viikon aikana olen hoitanut erilaisia käytännön asioita kuten rekisteröitynyt kaupungin asukkaaksi ja ostanut kotiin astioita yms. Olen muutamaan otteeseen tavannut muita vaihtareita, jotka vaikuttavat todella mukavilta kaikki :).Aivan alkuun haluan hehkuttaa erinomaista säätä, mikä itselleni ainakin tuli yllätyksenä! Ensimmäisinä päivinä satoi, mutta viime viikko ja tämä viikko tähän asti ovat olleet säiden puolesta todella hyviä. Aurinko on paistanut eikä tuuli ole tuntunut niin hyytävältä kuin sadepäivinä – kevät  ja kesä siis epäilemättä jo tuloillaan. Ja niinäkin päivinä kun on satanut, ei sade ole ollut kokoaikasta vaan kuurojen välillä on tullut aurinkokin esiin. Positiivista! Saavuin tänne tammikuun lopussa ja ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului tärkeimpänä asunnon vastaanottaminen ja vuokrasopimuksen allekirjoittaminen. Lentokoneessa tuntui epätodelliselta ja absurdilta, että tässä sitä nyt ollaan lähdössä puoleksi vuodeksi asumaan toiseen maahan ja opiskelemaan uuteen yliopistoon. Onnekseni meitä oli samalla lennolla useampi vaihtari, erään heistä määränpäänä myös Rotterdam. Sainkin siis seuraa junamatkalle lentokentältä Rotterdamiin, ja se vähensi stressiä kaiken sujumisesta. 

Saavuttuani Rottterdamiin kävin katsomassa asuntoa, kirjoittamassa sopparin ja hakemassa avaimet, jonka jälkeen kuitenkin suuntasin hotelliin, jonka olin ehtinyt varata ensimmäistä yötä varten (asunnon piti olla alunperin vapaa vasta seuraavana päivänä). Tämä oli ihan hyvä siirto, sillä hotelli sijaitsi lähempänä keskustaa kuin uusi kotini. Ensimmäisenä iltana tuli jo vähän eksyttyä, mutta lopulta suuntavaisto – tai sitten navigaattori - auttoi löytämään keskustan. Ihailin hetken näyttävää Erasmusbrug-siltaa ja menin sen jälkeen aikaisin nukkumaan. 
Asun kaupungin länsiosassa, jonka viihtyisyydestä en ollut ennen tänne saapumista saanut selkeää kuvaa. Tänne muutettuani Rotterdam West on kuitenkin osoittautunut eläväiseksi, viihtyisäksi ja kauniiksi osaksi kaupunkia. Ja mikä parasta, asun melko lähellä keskustaa. Asunto on siisti kolmen hengen solu, vuokrakin ihan kohtuullinen Rotterdamin ja muutenkin Alankomaiden kalliiseen hintatasoon nähden. Löysin asunnon suositulta Housing Anywhere-sivustolta, joka tarjoaa asuntoja ja huoneita muualta tuleville opiskelijoille ja työntekijöille. Suosittelen tänne vaihtoon haluavia kurkkaamaan tätäkin vaihtoehtoa, jos kohdeyliopisto ei tarjoa runsaasti asuntoja. 

Olen siis pääasiassa ehtinyt oman naapurustoni lisäksi tutustua vasta keskustan sekä jonkin verran kampuksen alueeseen. Keskusta sijaitsee omasta kämpästäni noin reilun kilometrin päässä, joten matka taittuu hyvällä säällä ripeästi kävellenkin. Tarvittaessa keskustaan kuitenkin pääsee myös metrolla tai ratikalla, molempien pysäkit sijaitsevat muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Julkisia varten kävinkin hakemassa anonyymin matkakortin, OV-chipkaartin, johon ladataan arvoa ja joka on voimassa viisi vuotta. Ilman korttia matkustaminen julkisilla voi olla sekä hankalaa että tulla melko kalliiksi, joten suosittelen korttia kaikille Alankomaissa vähänkin pidempään oleileville. Kortin avausmaksu on 7-8 euron luokkaa, mutta maksaa itsensä takaisin nopesti. 

Kampukselle sen sijaan on vähän enemmän matkaa, jonka toistaiseksi olen kulkenut metrolla. Rekisteröidyin muiden vaihtareiden suosituksesta swapfiets-nimisen sivuston pyöräjonoon, ja sain omani noin viikon odottelun jälkeen viime sunnuntaina. Pyöräily täällä hieman hirvittää, sillä paikalliset tuntuvat viilettävän pyörillään todella kovaa vauhtia ja kävelijän tehtävä liikenteessä tuntuu olevan ennen kaikkea huolen pitäminen siitä, ettei vain ole pyöräilijän esteenä. Olen kuitenkin pariin otteeseen käynyt pyörää testailemassa, ja hiljaa hyvä tulee, hehheh! 

Täällä olen ollut poikkeuksellisen onnellinen pienistäkin onnistumisista, kuten pyörän ja metrokortin hommaamisesta, luennolle löytämisestä ja sinne ajallaan ehtimisestä, uuden kivan kadun löytämisestä jne. Joka päivä olen oppinut vähintään yhden – usein elämää helpottavan – uuden asian lisää. 
                   


Yllä oleva kuva on lähellä sijaitsevasta Lilith-pannukakkupaikasta, jossa kävin yksin syömässä ensimmäisenä lauantaina tänne saapumisen jälkeen. Paikka sijaitsee viihtyisällä Nieuwe Binnenweg-kadulla, jonka varrella on lukuisia kivan ja viihtyisän näköisiä kahviloita sekä ravintoloita. Tänne on pakko viedä myös  kaikki Suomesta saapuvat vieraat!

- Emilia 
Kommentit

Lukijat